In deze pandemie komt er steeds meer duidelijkheid over de verspreiding van het coronavirus dat covid-19 veroorzaakt. Om deze reden staan gesloten luchtbehandelingssystemen op dit moment ter discussie. Het gevaar is immers aanwezig dat corona wordt verspreid via dit systeem. Wat kunt u doen als u op dit moment een gesloten systeem heeft?

Momenteel is er een onderzoek gaande door de TU Delft naar de verspreiding van het virus in de binnenlucht. Daarop vooruitlopend heeft het tijdschrift De Ingenieur al een artikel met tips geplaatst. Ben Bronsema, zelfstandig adviseur en gastonderzoeker climate design aan de TU Delft, zegt hierin: “Wat je zeker niet moet doen is het centraal recirculeren van lucht. Gebruik zoveel mogelijk verse buitenlucht. En voer de vieze lucht zoveel mogelijk af.”

Kortom: als u een gesloten luchtbehandelingssysteem heeft, is dit het moment om het om te laten bouwen naar een veiliger systeem. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te realiseren. Wat de beste optie is in uw geval, is afhankelijk van uw situatie. U kunt hierover uw installateur om advies vragen.